Tag Archives: części do ciągników ursus c 360

Jak uchronić dach przed zimnem?

Kiedy kupujemy lub budujemy dom, naszym głównym zadaniem będzie zadbanie o jego najważniejsze elementy. Jednym z nich jest zrobienie termoizolacji dachu – w przeciwnym wypadku będziemy stale trząść się z zimna. Jeżeli dom jest w stanie sam chronić się przed niepotrzebną utratą ciepła, to możemy go z powodzeniem nazwać domem energooszczędnym. Dzięki temu w zimie dom jest ciepły, a w lecie na poddaszu pojawia się chłód. Wszystko to sprawia, że dom będzie nas o wiele mniej kosztował. Co jednak ma największy wpływ na termoizolację? Przede wszystkim materiał, z jakiego została ona wykonana. W obecnych czasach najchętniej stosowana jest wełna mineralna lub szklana. Każda z nich ma takie właściwości, że jest idealnym materiałem na ogrzewanie. Przede wszystkim potrzebujemy warstwy, która będzie odpowiednio gruba. Tę warstwę musimy ułożyć pomiędzy krokwiami, pod membrana dachową, a później dodatkowo obudować ją jeszcze płytą gipsowo-kartonową. Kolejną rzeczą jest materiał posiadający lub nie zdolność do przepuszczania pary wodnej. W przypadku folii, która ma niski parametr przepuszczalności, to pomiędzy folią a warstwą ocieplenia należy zostawić niewielką szczelinę. Jeżeli bowiem tego nie zrobimy, to na naszym ociepleniu pojawi się nieprzyjemna wilgoć. Skutki są opłakane, a naprawa całego ocieplenia nie tylko uciążliwa, a po prostu bardzo kosztowna. Najgorzej, gdy zagnieździ się niebezpieczny grzyb.

Bardzo serdecznie zapraszam Was na mojego bloga! Mam na imię Korneliusz i od zawsze chciałem prowadzić bloga. Na szczęście udało mi się to i teraz mogę dzielić się z Wami moimi przemyśleniami na temat nieruchomości! Pozdrawiam bardzo serdecznie!

Podłoga w piekarni

Wydawałoby się, ze wybór podłogi nie powinien być dla nikogo szczególnym problemem. Tymczasem jest zupełnie na odwrót – wybór podłogi w piekarni może nas narazić na szereg kłopotów. Zapytałby ktoś – dlaczego ktoś miałby przejmować się tym, jak wygląda podłoga w piekarni? Odpowiedź jest dość prosta – podłoga ta ma nie tylko być ładna, musi spełniać sporo różnych warunków, które związane są właśnie z charakterem tego miejsca pracy. Przede wszystkim musi być ona bardzo łatwa w czyszczeniu, a dodatkowo powinna móc zapewniać bezpieczeństwo. Po tej podłodze jeździć będą wózki z wyrobami piekarniczymi, niejednokrotnie ciężkie i gorące. Nie należy pozwolić na to, by jakikolwiek pracownik miał wypadek, a wylanie kwasu chlebowego związane było z dużą tragedią. Piekarnia jest bardzo specyficznym miejscem. Z jednej strony wiele działań odbywa się na przestrzeni otwartej, z drugiej i sama linia produkcyjna przebiega w różnych miejscach. Produkty są różne – to chleby, bułki, ciasta. Wszystko to zrobione z różnych produktów, które mogą w różny sposób wpływać na powierzchnię podłogi. Niestety, jej eksploatacja jest dość intensywna i ażeby przetrwać, musi ona sprostać wielu wyzwaniom. Bardzo ważna jest na przykład odporność na ciepło. W miejscu, w którym odbywa się produkcja stale podłoga będzie narażona na wpływ wysokich temperatur. Konieczna jest antypoślizgowość – w piekarni stale coś może się gdzieś wylać.

Bardzo serdecznie zapraszam Was na mojego bloga! Mam na imię Korneliusz i od zawsze chciałem prowadzić bloga. Na szczęście udało mi się to i teraz mogę dzielić się z Wami moimi przemyśleniami na temat nieruchomości! Pozdrawiam bardzo serdecznie!