Kuchnia – blask światła

Blask światła i jasność są w kuchni szczególnie ważną cechą. Spożywanie wspólnych kolacji czy wieczorne gotowanie to niebywała okazja do zacieśnienia więzi. Dlatego też lampy stojące lub wiszące znajdujące się w kuchni to jedna z najważniejszych ozdób tego pomieszczenia. W takim pokoju jak kuchnia najważniejsza jest barwa, która nie może dawać zbyt ostrego i oślepiającego efektu, a jedynie być łagodna i ciepła. Dlaczego ciepłe barwy światła są tak ważne w kuchni? Nadają one potrawą niepowtarzalny wygląd i sprawiają, że z chęcią sięgamy po jedzenie, które w niekorzystnym świetle nie zachęcałoby do skosztowania. Okazuje się także, że ciepłe kolory wnętrza uspokajają skołatane nerwy oraz relaksują. Co przy spożywaniu posiłków jest podstawą. A co z lampami typu LED? Jeszcze niedawno światło ledowe uważane było za zimne. Dzisiaj jednak żarówki ledowe dają tak samo ciepłe światło, co tradycyjne żarówki. Warto wiedzieć, że biel światła mierzona jest w Kelvinach. Aby powiązać je z ciepłą barwą, lampa lub żarówka musi dawać światło o temperaturze barowej niższej niż 3000K. Z pewnością każdy z nas dostrzegł na żarówkach trzycyfrowe oznaczenia. Jest to nic innego jak kod, który informuje użytkownika o właściwościach źródła światła. Pierwsza z oznaczeń mówi nam o tym, jakie barwy oddaje źródło. Pozostałe dwa mówią o temperaturze barowej. Tym samym im wyższa temperatura barowa, tym gorszy efekt.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem:

Bardzo serdecznie zapraszam Was na mojego bloga! Mam na imię Korneliusz i od zawsze chciałem prowadzić bloga. Na szczęście udało mi się to i teraz mogę dzielić się z Wami moimi przemyśleniami na temat nieruchomości! Pozdrawiam bardzo serdecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *